Najlepsza kawa ziarnista arabica – tylko w Bariso

9 października 2023

Najlepsza kawa ziarnista arabica – tylko w Bariso

Arabica to bez wątpienia najpopularniejszy gatunek kawy na świecie. Według szacunków to właśnie te ziarna stanowią od 80 do nawet 90% produkcji na niemal wszystkich kontynentach globu. Choć jej nazwa sugeruje pochodzenie z Półwyspu Arabskiego, tak naprawdę coffea arabica naturalnie występuje na obszarze Wielkich Jezior Afrykańskich, a także Etiopii oraz Mozambiku. Nie oznacza to jednak, że określenie „arabica” wzięło się znikąd – to właśnie w krajach arabskich narodził się zwyczaj picia tego pobudzającego naparu. Stamtąd kawa zaczęła swoją podróż po świecie, by wkrótce zyskać popularność w pozostałych zakamarkach globu. W Bariso wykorzystujemy najlepsze odmiany ziaren arabica, by przygotować dla naszych klientów bogatą w smaku kawę o niezapomnianym aromacie.

  1. Charakterystyka odmiany arabica
  2. Arabica i robusta – różnice w uprawie i charakterystyce roślin
  3. Kawy do ekspresów ciśnieniowych – arabica to najlepszy wybór?
  4. Doskonała kawa ziarnista, świeżo palona arabica – postaw na Bariso

Charakterystyka odmiany arabica

Istnieją dwa gatunki kawy – arabica oraz robusta, które dodatkowo dzielą się na setki, jeśli nie tysiące podgatunków i odmian. Pierwszy wymieniony typ króluje właściwie wszędzie – na sklepowych półkach, w kawiarniach czy innego rodzaju lokalach. Warto jednak dodać, że liczy sobie ona ponad 140 odmian, dlatego nie należy się spodziewać, że napar przyrządzony z ziaren tego typu będzie zawsze smakował tak samo. Czym więc charakteryzuje się kawa ziarnista arabica? Przede wszystkim – w jej skład wchodzi zdecydowanie więcej lipidów w porównaniu do robusty, dzięki czemu smak naparu jest znacznie delikatniejszy. W przygotowanym z tych ziaren napoju wyczuwalne są słodkie, kwiatowe i owocowe nuty, natomiast robusta to kawa ciężka, o gorzko-czekoladowym charakterze. Arabica cechuje się także wyższym stężeniem cukrów oraz kwasowością, jak również nieco mniejszą zawartością kofeiny.

Arabica i robusta – różnice w uprawie i charakterystyce roślin

Aby określić charakterystykę kawy typu arabica, warto porównać ją do drugiej najpopularniejszej odmiany, czyli wspominanej już robusty. Okazuje się, że różnice czuć nie tylko w smaku naparu, ale też w sposobie uprawy oraz charakterystyce roślin. Ziarna odmiany arabica są podłużne, a znajdująca się w ich centralnej części bruzda jest zakrzywiona. Z kolei w przypadku robusty nasiona są owalne, a bruzda prosta. Jeżeli zaś chodzi o hodowlę, to pierwszy z wymienionych gatunków okazuje się znacznie trudniejszy w uprawie – arabica jest podatna na zmiany klimatu, działanie szkodników, a także choroby. Jej pielęgnacja wymaga znacznie większej uwagi w przeciwieństwie do robusty, którą często hoduje się na dziko.

Kawy do ekspresów ciśnieniowych – arabica to najlepszy wybór?

Czy kupując kawę do ekspresu ciśnieniowego, należy wybrać arabicę kosztem robusty? Niekoniecznie. Wszystko zależy od gustu osoby, która będzie spożywać przygotowywany przy pomocy urządzenia napar. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że arabica jest zdecydowanie popularniejsza od robusty, a co za tym idzie – konsumenci są przyzwyczajeni do jej smaku. Ciężki, goryczkowy charaktery robusty może okazać się odstraszający dla zdecydowanej większości osób, a zwłaszcza dla tych, którzy kawę spożywają okazyjnie. Jeśli więc planujesz zakupić ziarna przeznaczone do ekspresu ciśnieniowego znajdującego się w biurze bądź innego rodzaju miejscu, gdzie napar będzie spożywany przez dużą liczbę osób, to zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem będzie właśnie arabica.

Doskonała kawa ziarnista, świeżo palona arabica – postaw na Bariso

Jeśli szukasz produktów najlepszej jakości, w tym kaw ziarnistych do ekspresów ciśnieniowych, to zdecydowanie powinieneś postawić na Bariso! Zbierane niczym owoce kawy doświadczenie łączymy z pasją i zamiłowaniem do wyjątkowych smaków oraz aromatów. Dzięki temu jesteśmy w stanie dostarczać naszym klientom wyłącznie najlepszą kawę ziarnistą, w tym świeżo paloną arabicę, która bez wątpienia zachwyci swoim lekko kwaskowym, łagodnym charakterem. Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje fakt, że do przeprowadzenia procesu palenia wykorzystujemy wyłącznie najwyższej jakości sprzęt, a nasz master roaster to fachowiec z pasją. Proponujemy naszym klientom bogaty wybór kaw smakowych, w tym również ciekawe mieszanki ziaren o posmaku czekoladowym, piernikowym czy winnym. Postaw na Bariso, wybierz kawę najwyższej jakości!

Categorised in:

Comments are closed here.