Wyjątkowa kraftowa palarnia kawy – Bariso
Spożywanie kawy stało się dla setek milionów ludzi na całym świecie niezwykle istotną częścią codziennego życia. To napój, który jak żaden inny stał się kultowy – dość powiedzieć, że spotkania przy latte bądź americano można uznać za ważny element kultury. Niestety jednak spora część miłośników kawy wciąż spożywa napary stosunkowo niskiej jakości. W większości przypadków są to wyroby produkowane masowo, dostępne w dyskontach. W Bariso postawiliśmy sobie za cel dostarczyć klientom wysokiej jakości, świeżo wypalone ziarna, zapewniające niebywałe doznania smakowe. Witamy w naszej palarni.
- Proces palenia przeprowadzany przez ekspertów
- Wybieramy tylko najlepszej klasy ziarna
- Profesjonalny sprzęt do palenia ziaren
- Wybierz kawę prosto z palarni
Proces palenia przeprowadzany przez ekspertów
Proces palenia, zwany też roastingiem, to kluczowy proces dla nadania ziarnom odpowiedniego smaku. Jest on jednak na tyle skomplikowany, że dojście do prawdziwej wprawy to kwestia przyswojenia ogromnej dawki wiedzy, a ponadto nabycia wieloletniego doświadczenia. Nasz master roaster, czyli opiekun procesu, to prawdziwy fachowiec, który ukończył dziesiątki kursów, nabywając przy tym odpowiednią ilość certyfikatów. Cała ta wiedza byłaby jednak niczym, gdyby nie dopełniała jej prawdziwa pasja do wykonywanego zawodu. To coś, co cechuje naszą kraftową palarnię kawy – jesteśmy prawdziwymi miłośnikami tego czarnego napoju, którzy swoją zajawkę starają się zamienić w niesamowite doznania smakowe klientów.
Wybieramy tylko najlepszej klasy ziarna
Większość konsumentów kojarzy kawę z określonym, goryczkowym lub delikatnie kwaskowym smakiem, a także z konkretnym aromatem. Okazuje się jednak, że w poddanych wypaleniu ziarnach popularnej arabiki znajduje się nawet tysiąc różnych związków chemicznych. Jako Bariso dobieramy do naszej kawy wyłącznie najciekawsze w smaku i aromacie typy ziaren, by dzięki oryginalnym kombinacjom zaintrygować klientów. Łączymy ze sobą tiofeny, fenole, aldehydy lub pirazynę, aby zaszczepić w kawie wyjątkowe, owocowe, winne, czekoladowe czy waniliowe nuty. Dbamy również o to, by podczas palenia wydobyć z ziaren wyłącznie to, co najlepsze. Wykorzystujemy m.in. odmiany Yellow Bourbon oraz Santos, które odpowiednio stosowane tworzą kawę o wyjątkowo złożonym, bogatym aromacie i smaku.
Profesjonalny sprzęt do palenia ziaren
Same umiejętności, nawet w połączeniu z prawdziwą pasją, nie wystarczą, by wytworzyć doskonałej jakości kawę. Potrzebny jest jeszcze nowoczesny, starannie dobrany sprzęt, który umożliwi palenie ziaren w odpowiedni sposób. Nasza palarnia została wyposażona w specjalistyczne, wykonane z najlepszej klasy stali piece bębnowe. Na osprzęt składają się również palniki, kominy oraz mieszalnik. Pieczołowity dobór urządzeń pozwala nam zachować pełną kontrolę nad prażeniem, oczyszczaniem, a także chłodzeniem ziaren. To właśnie dzięki precyzji tworzymy napar o tak bogatym, intrygującym smaku. Przekonaj się sam – kawa prosto z palarni smakuje najlepiej.
Wybierz kawę prosto z palarni
Palenie kawy to w rzeczywistości proces chemiczny, na który składają się dziesiątki różnych czynników. Aby wydobyć z ziaren oczekiwany smak, należy nie tylko stale kontrolować wysokość temperatury w piecu, ale też tempo jej wzrostu, a w późniejszej fazie procesu również spadania. Przykładowo zbyt gwałtowne podnoszenie temperatury może doprowadzić do tego, że ziarna podczas palenia wytracą część aromatów oraz nut smakowych. Dlatego choć domowe wypalanie ziaren jest możliwe, najlepiej postawić na owoc prac doświadczonych, obytych w swoim fachu ekspertów. Kawa z polskich palarni, takich jak nasza, stanowi świetną alternatywę dla ziaren producentów skupiających się na masowej produkcji. To także doskonały wybór dla szukających smakoszy kawy, którzy nie są na tyle zaznajomieni z technikami palenia, by wykonywać ten skomplikowany proces we własnym domu. Połączenie doświadczenia, ogromnych zasobów wiedzy, jak również profesjonalnego sprzętu, skutkuje tym, że dostarczamy naszym klientom wyłącznie doskonałe ziarna o pełnym, głębokim, intrygującym aromacie i smaku.
Comments are closed here.