Kawy deserowe – jak je przygotować?
Nawet największemu miłośnikowi czarnego naparu może znudzić się bezustanne picie espresso, americano czy latte. Na szczęście kawa świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju słodyczami, dlatego łatwo przy jej pomocy przygotować oryginalne desery trafiające w gust nawet najbardziej wybrednych osób. W niniejszym wpisie zaprezentujemy Państwu kilka wyjątkowych sposobów na podanie naparu, dzięki którym bez wątpienia uda się przy najbliższej okazji zachwycić gości, bliskich czy rodzinę. Zapraszamy do lektury i zachęcamy do własnoręcznego wypróbowania podanych przepisów!
- Pomysł na lato – cold brew i kawowa lemoniada
- Rozgrzewająca Irish coffee
- Słodko-gorzka kawa Bicerin
- Pumpkin spice latte – doskonałe na jesień
Pomysł na lato – cold brew i kawowa lemoniada
Letnie upały zdecydowanie nie zachęcają do spożywania gorących naparów. Każdy prawdziwy miłośnik kawy wie jednak, że napój ten można przygotować także na zimno. Cold brew to rześki napój, który nie tylko pobudza tak, jak standardowa kawa, ale i zapewnia przyjemną ochłodę w lipcowe czy sierpniowe upały. Jak przygotować tego typu napar? To bardzo proste! Wystarczy ulubioną, zmieloną kawę zalać zimną, przefiltrowaną wodą, a następnie odstawić do lodówki na przynajmniej dziesięć godzin. Tak przygotowany napar należy przed podaniem odsączyć przez filtr. Do zaparzenia cold brew świetnie sprawdzą się zwłaszcza ziarna o delikatnym kwaskowym smaku, np. dostępne w naszej ofercie kawy owocowe. Napar na zimno często podaje się na kostkach lodu, a nawet wymieszaną z lemoniadą i syropem cukrowym.
Rozgrzewająca Irish coffee
Innym ciekawym, zgoła odmiennym sposobem podania kawy, jest metoda szczególnie ceniona przez miłośników whisky. Irish coffee, bo to o niej mowa, to napar, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i doskonale rozgrzewa. Jak przygotować ten świetnie prezentujący się deser kawowy? Należy zacząć od wyboru ulubionej kawy. My polecamy zwłaszcza ziarna o pełnym, intensywnym smaku. Ciekawym pomysłem może okazać się także wykorzystanie smakowej kawy, np. naszej kawy z aromatem crème brûlée. Przygotowany napar należy dodać do ocieplonej wcześniej szklanki z lekko podgrzaną irlandzką whisky. Następnie powinno się dorzucić dwie łyżeczki brązowego cukru i mieszać aż do jego rozpuszczenia. Kolejny krok to dodanie zimnej, ubitej na piankę śmietanki. Całość można udekorować startą czekoladą lub posypać kakao.
Słodko-gorzka kawa Bicerin
Włosi uwielbiają kawę. Nie dziwi zatem fakt, że to właśnie w ich kraju powstało wiele wymyślnych sposobów podawania tego wyjątkowego naparu. Wśród nich warto wyróżnić zwłaszcza wymyśloną w Turynie kawę Bicerin. Ten tradycyjny włoski napój to tak naprawdę mieszanka kawy z gorącą czekoladą i śmietaną. Receptura ta miała zostać opracowana już w XVIII wieku, w pierwszych włoskich kawiarniach. Aby przygotować Bicerin, należy najpierw rozpuścić gorzką czekoladę, najlepiej w misce, a następnie przelać ją do szklanki i zalać podwójnym espresso. Wybór kawy powinien być podyktowany osobistymi preferencjami – my polecamy naszą kawę mieloną o smaku crème brûlée lub Irish coffee. Ostatnia w kolejce do dodania jest tłusta śmietanka, której powinno być przynajmniej 25 ml. Tak przygotowany Bicerin można udekorować wiórkami czekoladowymi.
Pumpkin spice latte – doskonałe na jesień
Ostatnia propozycja to doskonały wybór zwłaszcza na chłodne i ciemne jesienne wieczory. Ten typ naparu zyskał sławę głównie dzięki temu, że jest chętnie serwowany i promowany przez największe sieci kawiarni. Pumpkin spice latte to nic innego jak kawa zmieszana z dyniowym purée, doprawiona solidną garścią korzennych przypraw. Jak ją przygotować? W niedużym rondelku powinno się najpierw podgrzać purée z dyni wymieszane z mlekiem, a także łyżką syropu klonowego. Mieszankę należy doprawić imbirem, wanilią, cynamonem, gałką muszkatołową oraz mielonymi goździkami. Później trzeba ją spienić – najłatwiej zrobić to przy pomocy blendera kielichowego. W ten sposób przygotowaną mieszankę wlewamy, przy okazji cedząc przez sitko, do kubka, a następnie zalewamy gorącym espresso. Całość można wymieszać i udekorować bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi lub mielonym cynamonem.
Jak widać, kawę można przygotować na naprawdę wiele ciekawych sposobów. Nie każdy ma jednak zarówno czas, jak i chęci, by eksperymentować z naparem. Tym osobom szczególnie polecamy naszą smakową ofertę, w tym kawę crème brûlée – to doskonały sposób na łatwe i szybkie przygotowanie naparu o zapadającym w pamięć aromacie oraz smaku.